Аскорбиновая кислота

Материал из ЗапоВики
Перейти к: навигация, поиск

Статья знакомит с результатами исследования овощей, фруктов и соков промышленного производства на содержание в них аскорбиновой кислоты (витамина С). Материал может быть использован как на уроках химии, так и при проведении исследований для создания работы МАН.

Язык статьи - украинский.

Содержание

Актуальність теми

«Вітамін С має таке величезне значення для нашого здоров'я, що я навіть не пригадую хвороби, при якій прийом цього вітаміну не призведе до яких-небудь поліпшень. Яку хворобу не візьми, будь то застуда або рак, гіпертонія або астма, у всіх випадках можна рекомендувати прийом цього вітаміну ... » - Доктор Роберт Аткінсон.

Імунна система захищає нас від дії зовнішніх несприятливих факторів проти агресивної дії бактерій, грибків, вірусів тощо. Без здорової та ефективно працюючої імунної системи організм стає слабким і частіше страждає від вірусних та бактеріальних інфекцій. Вже дуже давно відомо, що вітаміни необхідні для утворення імунних клітин, антитіл і сигнальних речовин, які беруть участь в імунній відповіді. Необхідність в вітамінах протягом доби може бути незначною, але від забезпеченості вітамінами залежить нормальна робота імунної системи і енергетичний обмін. Результати досліджень, які проводяться Інститутом харчування України, свідчать про дійсно тривожну ситуацію стосовно недостатнього споживання і дедалі більш зростаючого дефіциту вітамінів. Так, дефіцит вітаміна С виявився у 70-90% обстежених. Виявилось, що вітамінний дефіцит існує не тільки в зимово-весняний період, а також влітку і восени. Загальну ситуацію можна розглядати як масовий річний гіповітаміноз С. І тому мета дослідження визначити наявність вітаміна С в овочах та фруктах, а найбільш багаті на вітамін С рекомендувати для регулярного вживання, а також привернути увагу учнів та їх батьків до проблеми збереження здоров’я.

Мета дослідження: експериментально визначити в умовах шкільної лабораторії наявність і кількість вітаміна С в окремих овочах, фруктах та соках, а також визначити його значення для людини. Для досягнення цієї мети поставлені такі дослідницькі завдання:

  1. Вияснити фізіологічне значення вітаміна С для організму людини та ознайомитись з його біохімічними властивостями.
  2. За допомогою соціологічного дослідження виявити, як часто учні та члени їх сімей вживають продукти харчування, які містять вітамін С.
  3. За допомогою лабораторного дослідження виявити в яких овочах та фруктах міститься найбільша кількість вітаміна С, а також провести порівняння наявності вітаміна С в готових і свіжоприготовлених соках.

Гіпотеза: якщо вияснити, в яких продуктах міститься найбільша кількість вітаміна С, то ці продукти можна рекомендувати для регулярного споживання. Поставлені ціль та дослідницькі завдання, висунута гіпотеза визначили:

Предмет дослідження: вітамін С.

Об’єкт дослідження: овочі, фрукти та соки.

Були використані методи дослідження:

  1. Соціологічне дослідження (анкетування учнів 9-11 класів).
  2. Експериментальний метод.

Історія відкриття вітаміну С

Російський вчений Н.І. Лунін у 1880 році опублікував дані дослідів на мишах. Якщо білих мишей вигодовувати цільним молоком, то вони розвиваються і ростуть нормально. Але якщо мишей годувати їжею, що складається з основних частин молока: казеїну, молочного жиру, сахарози і дистильованої води, то вони швидко гинуть. З цього Лунін зробив висновок, що в молоці, крім казеїну, жиру, молочного цукру і солей, містяться ще й інші речовини, незамінні для живлення.У 1912 році польський вчений К. Функ назвав існуючі в продуктах харчування життєво важливі речовини вітамінами (від лат. Vita - «життя»). Вітамін С відрізняється від всіх інших вітамінів. У ХХ столітті за відкриття, пов'язані з вітаміном С, присуджені дві Нобелівські премії: у 1937 році Альберту ІмреСент-Дьордь (AlbertSzentGyorgyi) - за відкриття структури і ролі вітаміну С в антиокислювальних процесах і в 1954 році ЛайнусПолінг (L. Pauling ) - за роботи про природу хімічного зв'язку та їх застосування до визначення структури складних з'єднань. З цитрусових і червоного болгарського перцю, а також з кори надниркових залоз А. Сент-Дьордь виділив найсильніший відновник, який назвав спочатку гексуроновою кислотою, а потім вітаміном С. Угорський вчений СентГіоргі, який працював у Кембриджському університеті також встановив, що вітамін С є гексуроновою кислотою. У зв'язку з фізіологічною дією вітамін С отримав нову назву - аскорбінова кислота. Назву «вітамін С» в 1920 році запропонував Дж. Драммонд (J. Drummond) для позначення якогось антицинготного фактора (вітамін проти скорбута, цинги).До кінця XIX століття було ясно, що цинга - хвороба, яка виникає не від токсичної дії консервованих продуктів харчування, а від нестачі в дієті певного складу речовин, наявних у свіжих овочах, зелені, фруктах. Встановлено, що організм людини не здатний синтезувати ці речовини.У 1918 р. вдалося отримати вітамін С в кристалічному вигляді з лимонного соку. Очищений препарат вітаміну С вперше отримав в 1922 році з соку капусти російський біохімік Н. А. Бессонов, а в 1927 р. з червоного перцю. Але лише в 30-х роках ХХ століття вдалося розшифрувати хімічну структуру цього харчового фактора. Антицинготний фактор отримав найменування вітамін С.


Хімічний склад вітаміна С

Аскорбінова кислота - безбарвна кристалічна речовина (чутлива до дії вологи та повітря), без запаху, має кислий смак, добре розчинна у воді, дуже повільно розчиняється в етиловому спирті (90%), практично нерозчинна в хлороформі.5% розчин має рН = 2,1-2,6. Вітамін C - C6H8O6(використовується організмом для біохімічних окислювально-відновних процесів;сприяє утворенню дезоксирибонуклеїнової кислоти. Молекулярна маса – 176,12. Основна кількість(до 70%) вітаміна С в рослинах представленa у вигляді аскорбігену, який є зв'язаною формою вітаміну С,найбільш стійкою до окислення. Можливо, наявністю аскорбігену можна пояснити стійку вітамінну активність плодів і овочів.


Дослідження

Для дослідження були взяті 1) витяжки зі свіжих овочів та фруктів:1 – яблуко (свіже),2 – яблуко (лежале),3 – червоний перець,4 – шипшина,5 – апельсин,6 – лимон.

МАН 2012 год. Давиденко Оксана Василівна і Радченко Костя












2) соки промислового виробництва: 1 – “Сандора”,2 – “Наш сік”,3 – “Сандорик”,4 – “Садочок”,5 – “Чудо-чадо”


Висновки

  • Основні ефекти аскорбінової кислоти пов'язані з її участю в окисно-відновних процесах, які здійснюються внаслідок окислення кислоти аскорбінової в дегідроаскорбінову - відбувається знебарвлення забарвлення розчинів йоду і перманганатакалія.
  • Як показали наші досліди, особливо багаті вітаміном С шипшина, червоний солодкий перець і цитрусові (апельсин і лимон). При зберіганні (досвід з яблуком, яке пролежало кілька місяців) та переробці (досвід з соками промислового виробництва) аскорбінова кислота руйнується.
  • Як при різанні салатів, варінні, смаженні, отриманні соків аскорбінова кислота руйнується приблизно на 30%, ефективніше використовувати в їжу свіжі овочі та фрукти або лікарські рослини.
  • Досліди показали, що не у всіх свіжих овочах і фруктах міститься достатньо вітаміну С (апельсин і лимон).
  • Аскорбіновая кислота відіграє фундаментальну біохімічну та фізіологічну роль. Вона не синтезується в організмі людини і надходить лише з їжею. Тому ми вважаємо, що необхідно щодня споживати продукти, багаті вітаміном С.
  • Ми вважаємо, що можна за допомогою звичайного йоду в домашніх умовах легко перевірити наявність вітаміну С в продуктах, які їмо. І зовсім необов'язково витрачати гроші на дорогі вітаміни і ліки або купувати недешеві імпортні фрукти та овочі. Треба просто включити в своє щоденне меню шипшину, капусту, червоний солодкий перець, цибулю, часник і легко підтримати свій імунітет!
  • На основі проведених дослідів і зроблених висновків можна також провести просвітницьку роботу серед школярів та дорослих при простому способі підтримки здоров'я в період епідемії грипу.

Загальні рекомендації по прийому аскорбінової кислоти:

  1. розділяйте денну дозу вітаміну C (аскорбінової кислоти) на декілька прийомів, тому що організм швидко витрачає вітамін. Цим підтримується постійна висока концентрація вітаміну C (аскорбінової кислоти) в крові.
  2. застосовуйте вітамін C (аскорбінова кислота) під час їжі. Так як травні ферменти підвищують засвоюваність вітаміну (аскорбінової кислоти), підвищують його концентрацію в крові.
  3. не забувайте, що вітамін C (аскорбінова кислота) особливо корисний у поєднанні з мінералами (наприклад, з магнієм). Вітамін C (аскорбінова кислота) значно збільшує стійкість інших вітамінів, що входять до складу продуктів.

Використані джерела

Літературні джерела:

  1. Романовський В.Є.,Сінькова Е.А., Вітаміни і вітамінотерапія.Серія "Медицина для вас".-Ростов н/д:"Фенікс", 2000, 320 с.
  2. Березовський В.М. Хімія вітамінів.Ізд.2-е, М, «Харчова промисловість», 1973, 317 с.
  3. В. Г.Ребров, О. А.Громова. Вітаміни, макро- і мікроелементи. Видавництво: ГЕОТАР-Медіа. 2008.
  4. Девіс М. Вітамін С: Хімія та біохімія: Пер з англ. /М.Девіс, Дж. Остін, Д. Патрік.-М.: Мир,1999 .- 176с.
  5. Леенсон І.А. Цікава хімія.-М.: РОСМЕН, 1999. - С.32-34.
  6. Ольгин О. Досліди без вибухів.-М.: Хімія, 1986.- 92с.
  7. Енциклопедія для дітей. Том 17 -Хімія.-М.: Аванта+,2000.- 640с.
  8. Тутельян В.А. Вітаміни: 99 питань і відповідей.- М.,2000.- 47с.
  9. «Велика радянська енциклопедія». Головний редактор: А. М.Прохоров. Москва, 1971 рік.
  10. «Медична популярна енциклопедія. Людина і здоров'я ». Г.Біліч, Л. Назарова.Москва, 1998 рік.

Інтернет посилання:


Давыденко Оксана 11:41, 8 июня 2012 (EEST)