Розробка виховного заходу з народознавства «Вареники - Божі хваленики»

Материал из ЗапоВики
Перейти к: навигация, поиск

Увага! Категорично заборонено використовувати цей матеріал на інших інтернет-порталах і в засобах масової інформації без письмового дозволу автора. Дозволяється, з метою навчання, використовувати елементи розробки з обов'язковим посиланням на дану сторінку.

Біленька 302.jpg

Автор:

Біленька Світлана Олександрівна

Тема:

"Вареники - Божі хваленики"

Мета заходу:

Ознайомити учнів з побутом нашого народу; навчити збагачувати активний словник зразками народної творчості; розвивати світогляд, широту думки, пізнавальний інтерес до українських традицій, культури і мови; поглибити знання з української традиційної кухні, а особливо з виготовлення вареників; з'ясувати значущість вареників у культурному та побутовому житті українців; виховувати почуття національної гідності та гордості за українську націю.

Хід заходу:

Слово вчителя

Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу як мова, література, мистецтво. Борщ, галушки, куття, іноземець скаже – то Україна. А таку страву, як вареники знає кожен. Як кажуть: „Вареники, вареники, Божі хваленики, не кожен їх варить, але кожен їх хвалить”.

Учениця

Що у світі найсмачніше?

Може, краби чи ікра?

Може, ще щось найдивніше?

Є багато різних страв.

Креми, соуси, салати,

Ще - рулети та супи...

В українську теплу хату

Завітай, будь ласка, ти.

Тільки в хаті українській

Покуштуєш диво з див:

Ось півмісяці у мисці,

А над ними в'ється дим,

Бо гарячі - масло тане...

Чи ж ви знаєте, що це?

Це - вареники в сметані,

Найсмачніші над усе!

Слово вчителя

Давай знайомитися! Українознавці стверджують, що продукт споконвіку наш, український, і як аргумент приводять зображення вареника на трипільському посуді й гарній легенді про Місяць, що опустив в українських степах свою тінь. І так їй сподобалося на Землі, що вона вирішила: „От якось зживуся по-доброму з людьми та й залишуся з ними”. І почала вона лягати малюнками місячними на трипільський посуд. А потім лягла та тінь на серпи староруські – лягало під нею жито, наповнюючи токи снопами, а столи – хлібами. Тож чорний хліб повсякдень, а білий до свят. Стала тоді тінь місячна, та й замісила хліб святковий – варенички. Як маленькі білі місяці. Розплодилися тоді вареники по всій Україні та стали національним брендом разом з борщем і вишиванкою. Вважається, що вареники суто слов’яїнська страва і першими їх почали готувати саме українці. Насправді, український народ запозичив їх у турків. Скуштувавши турецький смаколик «дюш-вару», українці його трошки переробили, спростили приготування та додали смачну начинку. Ось і маємо вареники.

Учень

Назва вереники – є загальноукраїнською, а пироги – західноукраїнською (галицькою). Вважається, що страва існувала ще в часи язичництва і за своєю символікою різнилася з теперішніми уявленнями. У наших пращурів вареники традиційно ототожнювалися з Місяцем, бо вони схожі на нього за формою і використовувалися як жертовна їжа. Вареники з сиром приносили в жертву біля криниць із джерельною водою. Традиційний український вареник удвічі більший за російський пельмень і чи не вчетверо об’ємніший, аніж італійський равіолі.

Учениця

Вареники у структурі святково-обрядової їжі виконують такі функції: об’єднувальну (родини, при приготуванні страви могли збиратися жінки чи дівчата, які разом замішували тісто, разом ліпили вареники, їх разом їли, і все це у супроводі жартів та пісень); символічну (народження, достатку, багатства, місяця, чоловічий символ, першопочатковості, зародження); магічну функцію (готували тоді, коли народжувалася худоба, яка мала бути такою товстою як вареник).

Учень

Сидить москаль на прилавку,

Прищурює очі…

Так і знати: москалина

Вареників хоче.

Хоче бідний вареників,

То й ніщо питати!

Та тільки їх по-нашому

Не вміє назвати.

«Хазяюшка, галубушка! —

Став він говорити.-

Свари-ка мне вот энтаво!..»

-«Та чого зварити?..»

-«Да энтаво… как, бишь, ево

У вас называют?..

Вот, что, знаешь… берут тесто,

Сыром накладают…»

-«Та бог його святий знає,

Що вам, служба, гоже!..

Тісто сиром накладають…

То галушки, може?..»

-«Не галушки, не галушки,

Я галушки знаю…

Свари-ка мне, галубушка…

Все, бишь, забываю…

Уж с глаз долой, так с памяти!..

Вот энтакой бес-то!..

Да знаешь ли, энтак сыр-то,

А на сыре тесто!..»

-«Та бог його святий знає

І добрії люди!..

Сир у тісті?.. Хіба, може,

Чи не пиріг буде?»

-«Да не пирог, голубушка…

Экая досада!..

Да знаешь ли, туда масла

Да сметаны надо!..»

А вона-то добре знає,

Чого москаль хоче…

Та чекає барабана,

За ким затуркоче.

Як почула барабана…

Слава тобі, боже!

Та й говорить москалеві:

-«Вареників, може?..»

Аж підскочив москалина…

Та ніколи ждати.

-«Вареники-вареники!»

Та й пішов із хати.

Слово вчителя

Настала черга дізнатися більше про український смаколик.

Учениця

Вареник – чи ненайпопулярніша страва в української діаспори. Вареник навіть увіковічнили в камені в канадському Глендоні. На центральній площі міста височіє пам’ятник варенику, який вважається офіційним символом міста! Кулінарне диво з каменю заввишки у 9 метрів важить майже три тонни.

Учень

Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році в місті Черкаси. Проте у 2013 році його демонтували, і зараз він перебуває в приватній колекції.

Учениця

"Золотий вареник" - спеціальний нагрудний знак для кращих кулінарів і кондитерів України. Нагорода була заснована в 1999 році. Знак, зроблений із золота та цирконію, розроблений і виготовлений у Сімферополі народним майстром України Сергієм Скляром.

Учень

Єврейський поет Саул Черніхівський, якій тривалий час жив на Україні, настільки уподобав традиційні наїдки, що присвятив їм поему та музичну ідилію “Вареники":

А солнце

Теплое солнце весны, поднялось и залило светом

Поле, и лес, и луга. И луч на лице у старухи

Тихо играет; она же сидит неподвижно и слышит

Рокот и ропот воды, клокотанье, бурленье, - и видит

Пар над горшком, пузыри - и вареники в пене кипящей.

Слово вчителя

А на нашому святі теж знайдеться місце для музики.

Пісня "А мій милий вареничків хоче" у виконанні учнів

(мінус)

Учениця

Вареники-великомученики,

Велику муку терпіли,

В окропі кипіли,

Сиром боки позапихані,

Маслом очі позаливані,

Я вас, вареники, величаю

І в сметану вмочаю.

Учень

Хома в дружка Яреми запитав:

«Скажи мені, щоб ти робити став,

Якби я зараз дав тобі, приміром,

Макітри три вареників із сиром»?

«Ого, якби ж! - Ярема відповів.

-Я їв би, їв би, їв би, їв би, їв»!

А ті, що з'їсти був би неспроможний

Узяв, та й понадкушував би кожний!

Слово вчителя

Продовжуємо дізнаватися цікавинки про вареники.

Учениця

Як установили філологи, популярна дитяча лічилка "Еники Беники їли вареники" — не що інше, як переклад древньої шаманський мантри. Українською це звучить так:"Еники Беники їли вареники, Еники Беники бумс". Мантра потрібна, щоб відкрити в людини так називане третє око (щось начебто шостого почуття).

Учень

У XVI столітті на Русі аметист із червонуватим відтінком називали "вареником" чи "амефісом", і цінувався він дорожче рубіна. Аметист — улюблений камінь служителів церкви. Ним прикрашали ікони, вівтарі.

Учениця

Один раз, ще будучи президентом США, Білл Клінтон був з візитом в Україні й спробував вареники з вишнею. Відомий гурман прийшов у невимовний захват й оголосив, що заносить вареники у свій список “Must Be Served”.

Учень

Фестивалі вареників – популярні в Україні. На початку вересня 2015 році фестиваль відбувся в Запоріжжі. Навесні 2015 року відбувся великий фестиваль вареників у Буковелі, де навіть створили партію любителів вареників. Рекордний вареник на подібному святі зварили в 2006 році в Черкасах, він мав вагу 70 кілограмів.

Хвилинка - смішинка

Слово вчителя

Як ви вважаєте "Діти плюс кухня" - вдале поєднання ? Можливо наступні слайди вплинуть на вашу думку? (Перегляд слайдів з малюками)

Як бачимо, ситуації бувають різними. Аби уникнути неприємностей , давай те запросимо до нашої світлиці справжнього майстра з виготовлення вареників. Дітки! Будьте уважні та слідкуйте за рухами шеф-кухара, ці знання вам ще сьогодні знадобляться конкурсах.

Майстер –клас від шеф-кухаря

Конкурс: "Ліплення вареників"

Запрошуються дві команди , які покажуть свою майстерність.

Музичний супровід:пісня "Вареники" у виконанні Р.Кириченко.

Слово вчителя

Та інколи буває й таке:

Учениця

Вірш «Господиня»

Замісила тісто

Добула сметани.

Позичила сиру я

У куми Тетяни.

Запашнеє тісто

Сиром напихаю.

Та щось швидко

Не виходить,

Знов пішла до сусіди

Поради питаю:

-Дай же мені раду.

Бо з варениками я

Зовсім пропадаю!

Поки я в сусідки

питала поради

мій собака вліз у хату

Й наробив шкоди:

Вліз бешкетник мій на стіл

Всю сметану так і з’їв.

А вареники мої

Під стіл полетіли.

Поки ті варенички

Під столом збирала,

А на мене з борошном

Кастрюля упала.

Борошно на голові,

кастрюля на шиї,

А варенички мої

Летять у помиї.

Поки ті варенички

В помиях збирала,

Зачепилась за баняк -

Серед хати впала.

А я тії варенички

На совок змітаю,

Висипаю на тарілку,

Милого чекаю

Ой, не сердься на мене,

Я ж твоя Маруся,

Бо така я господиня

Як твоя матуся.


Слово вчителя

На черзі ще один конкурс: команди повинні відтворити послідовність дій з моменту: «Хочеться вареників» до моменту «Та й смачні ж в мене вони вийшли!» ( Робота з картками: замісити, начинити, зварити, розкатати, зліпити, з'їсти тощо)

Конкурс " Ланцюжок дій"

Музичний супровід: українська весела мелодія

Слово вчителя

Рецепти вареників — для першого президента України Леоніда Макаровича Кравчука — це хобі. Він збирає рецепти начинок, вишукуючи їх навіть у стародавніх рукописах.

Учениця

Українці! Пригадаймо,

З чим вареники в нас є?

Знає кожна господиня,

Що до столу подає.

З сиром ось жовтіють в мисці,

І з картоплею киплять...

Полюбляють українці

За столом поласувать.

Ще з капустою наварим,

Та з грибами - пахнуть як!

Поласуємо ми з вами,

Поласуємо - ще й як!

Учень

Ще ж і з вишнями не їли,

З полуницями беріть!

Ми вареників зварили -

Оце диво на весь світ!

З м'ясом, з рибою, з горохом,

Ось ще з маком та пшоном.

Ще посидьте з нами трохи,

В нашій хаті за столом.

Слово вчителя

Ну ж бо гості дорогенькі, пригадайте з чим можна наліпити вареників?

Конкурс серед гостей

А чи відомі вам найдивовижніші начинки?

Начинка із квашених огірків, зі свіжої капусти, сирно-гарбузова з картоплею, маком, яблуками, капустою та оселедцем, із сиром та тмином, з горобиною та яблуками, з квасолею, з печінкою та гречкою, із сушеними грибами та рисом, зі шпинатом, з малини та заварного крему, з шовковиці, з персиком, з буряком, з капусти та баклажанів, з рисом та шинкою, м’ясом та томатами, манні вареники з абрикосами ,ліниві вареники з бананом.

На нашому святі теж присутні ті, кого можна нагородити. Група юних журналістів провела опитування серед учнів 5-А класу та вчителів, які в ньому працюють. Респонденти повинні були обрати найулюбленішу начинку серед трьох найпоширеніших : картопля, вишня, сир. За результатами опитування місця розподілилися таким чином: звіт групи.

Музичний супровід: лунають фанфари

Учень

В будь-якій країні гості на вечерю підеш—

Там вареників рідненьких нічим не заміниш.

Екзотичні будуть страви ті, про які мріяв!

Але згодом вас замучить справжня ностальгія.

Буде в спогадах спливати українська страва,

Чи з капустою, чи з сиром — горда , величава,

Запашна, смачна, кругленька, приємна на дотик,

Так і хочеться покласти якнайшвидше в ротик…

Бачте, тільки натякнула, була тут недовго,

А вже їсти всі готові , куштуйте! Смачного!

Щоб екзотики додати, елемент незвичний,

Ще для вас приготувала сюрприз вареничний!

Слово вчителя

Любі гості! Дізнайтеся свою долю в такий спосіб. Вареники для гостей з начинкою-сюрпризом.

Учениця

Їжте вареники бульб’яні, щоб ваші щічки були рум’яні.

Їжте вареники з капусти, щоб животи у вас були тлусті.

Їжте вареники з гречки — не буде між вами суперечки.

Їжте вареники з ревеню – не будете биті ремінем.

Їжте вареники з вишень - будете мати багато грошей.

Їжте вареники з грибами, щоб були ви багаті кумами.

Їжте вареники з маком — усі їжте зі смаком.

Їжте вареники з сиром — з добром вас і з миром.

Слово вчителя

У XIX столітті в Україні цілком звичайною справою були ласощі варениками розміром 30-40 сантиметрів! Цей факт був відбитий і в знаменитій повісті Миколи Васильовича Гоголя "Вій": "...по хуторах малоросійських можна їсти галушки, сир, сметану і вареники величиною з капелюх..."... Та вареники зустрічаються в ще одному відомому творі письменника. Зверніть увагу на екран.

Відео

Упізнали героя та назву фільму? (Пацюк, "Вечорниці на хуторі біля Диканьки")

Запрошуються два учні на конкурс з поїдання вареників .

Конкурс: "Хто швидше?"

Музичний супровід: українська пісня "Вареники"

Та коли ж треба готувати вареники? У структурі календарного циклу вареники готували на такі свята як: Сорока святих , де ліпили сорок вареників; Масляну, на Сиропуст, на Святвечір, на св.Андрія (13 грудня), з метою ворожіння; на Щедрий вечір, на Русальний тиждень, на Трійцю, День Св. Варвари (17 грудня) , Масляну, на Маковія.

Учень

Вареники з сиром, вареники в маслі,

Ох, які ж бо ви, насправді, у мене прекрасні!

Вареники, варенички—кручені краєчки,

Начиночка найкраща - чи з м’яса, чи з гречки!

Взялись попід руки, як на вечорницях,

Побігли купатися в гарячій водиці.

У каструлю стрибнули у гарячу воду,

Потім в миску-хизувати свою смачну вроду.

Жартували з цукром, падали в сметану.

Ось так ви частували хазяйку старанну.

Вареники-варенусі, мої люби й милі,

Нехай всі на світі знають, що ви неліниві!

Учень

Є вареники у хаті -

В Україні все гаразд:

Всі - щасливі і багаті,

Щедре сонце світить в нас!

Слава хаті українській,

Слава нашій всій землі,

І вареникам у мисці,

Що на нашому столі!

Пісня у виконанні класу "Ой вареники у сметані"

Учениця

Ой, вставала раненько, картоплю варила,

До вечора вареників з картоплею ліпила.

Наварила вареників для гостей хороших,

Не жаліла силоньки, не жаліла грошей.

Їжте, їжте вареники, гості наші любі,

Вони трохи гаряченькі — не попечіть губи..

А вже ж в ті вареники картоплі напхала,

Ще й перчиком притрусила, там його немало.

В череп’яну макітерку я їх положила,

Олійкою з цибулькою добре помастила.

Їжте, їжте, любі гості, рахувать не станем.

Може комусь буде мало — ми іще добавим.

Смачного!!!

Дякуємо за увагу!!!

Презентація до заходу

Фотогалерея

Використані джерела

http://bogdanovka.ucoz.ua/publ/bogdanovka/ukrajinski_vareniki_legendarna_ukrajinska_narodna_strava/2-1-0-70

http://korysno.pro/tsikavi-fakti-pro-vareniki/

https://www.cartel.ua/blog/цікаво-про-страви-blog/10-фактів-про-українські-вареники/

http://www.zamky.com.ua/festyvali/festyval-varenykiv-u-lutsku/

http://abetka.ukrlife.org/varenichky3.htm

http://www.gotovim.ru/recepts/flour/vareniky/

http://www.hodasevich.su/poems/vareniki-idilliya.html

http://svitschool.at.ua/publ/scenarij_svjata_den_oseni_osinnij_jarmarok/3-1-0-156

http://pischane2013.ucoz.ua/index/jarmarka_ukrajinskikh_strav/0-156

http://olga.babych.dp.ua/works/87-simejne-svyato-vareniki-nelinivi

http://ukrmemoria.com/

http://www.2siweb.tusim.ru/

http://2britney.ru/

http://x-minus.me/track/278941/

https://youtu.be/ykl2-OGl290

https://eeefm.com/song/37903496/gurt-na-konya_-_varenik-raz-dva-tri/

http://poiskm.co/show/

http://poiskm.co/show/

http://poiskm.co/show/