Що Ви знаєте про вітаміни

Материал из ЗапоВики

(разн.) ← Предыдущая | Текущая версия (разн.) | Следующая → (разн.)
Перейти к: навигация, поиск

З самого дитинства ми знаємо, що вітаміни необхідні. Турботливі мами змушували нас їсти ненависні нам овочі саме тому, що в них багато вітамінів. Давайте ж розберемося які вітаміни потрібні нашому організму і де їх шукати.
Вітамін А

Витамин А

Цей вітамін необхідний для гарного зору, він бере участь у регуляції клітинних процесів і потрібен для відновлення шкіри. Крім того, ретинол стимулює захисні функції організму і захищає печінку. У чистому вигляді вітамін А знаходиться тільки в продуктах тваринного походження: жовтках курячих яєць, печінці (яловичій та свинячій), вершковому маслі, сметані, риб’ячому жирі. Однак у рослинних продуктах міститься каротин, який в організмі людини під впливом ферментів перетворюється на вітамін А. Каротин присутній в багатьох овочах і фруктах, тому їх рекомендують включити в раціон всі дієтологи. Особливу увагу варто звернути на щавель і шпинат, томати, зелений салат і цибулю, моркву, червоний перець, гарбуз, персики і абрикоси, обліпиху, шипшину та горобину. Достатня кількість вітаміну А — це 1.5 мг на добу і 4.5-5 мг каротину. Але, цей вітамін має здатність накопичуватися в організмі і зберігатися до 2-3 років.

Витамин В

Вітамін B1 Бере участь в процесі засвоєння організмом вуглеводів, а також в обміні речовин і водному балансі. Крім того, тіамін знижує потребу в інсуліні і підсилює його дію, нормалізує кровообіг, роботу шлунка, перешкоджає розвитку атеросклерозу. Міститься в картоплі і томатах, капусті, моркві, свинячому м’ясі і печінці, жовтках яєць, висівках і зернах злаків. Для того щоб організм функціонував нормально добова доза вітаміну В1 — 2-3 мг, але при умові частих фізичних і розумових навантажень, а також деяких захворювань (наприклад, цукровий діабет) потреба у вітаміні В1 збільшується. Вітамін B2 Необхідний для росту тканин організму і окислювальних процесів у вуглеводному обміні. Позитивно впливає на зір і забезпечує швидке загоєння ран. Міститься в м’ясі, нирках і печінці, грибах, бобових, горіхах, коренеплодах, проростках жита і пшениці, гречці, квашених овочах і чайному грибі. Добова потреба вітаміну В2 для людини — 2,5-3,5 мг. Вітамін B6 Приймає участь в обмінних процесах організму, а саме обміні вуглеводів, жирів і амінокислот. Вітамін В6 потрібен для роботи печінки, серця і кровотворення в цілому. Крім того, він бере участь у процесі регенерації і відновленні шкіри, перешкоджає надмірній секреції сальних залоз. Ви знайдете його в таких продуктах як баранина і телятина, печінка й риба, пивні дріжджі, кукурудза, пшоно і гречка, квасоля і горіхи. У добу треба споживати 1.5-3 мг цього вітаміну, але враховуйте, що в продуктах він міститься у вигляді піридоксину і йому потрібен час, щоб синтезуватися в організмі в чистий вітамін. Вітамін В9 Бере активну участь в рості і розвитку всього організму, відповідає за склад і якість крові, вуглеводний і жировий обмін, за апетит і нормальне травлення. Крім того, фолієва кислота сприяє виробленню серотоніну — гормону радості, тому при дефіциті вітаміну В9 люди більше схильні до стресу, неврозів і депресії. Міститься в зеленому салаті, кропиві, петрушці, капусті, м’яті, листках чорної смородини, липи, малини, шипшини, берези, а також в таких овочах і фруктах, як морква, огірки, буряк, боби, гарбуз, апельсини, банани і абрикоси. У добу необхідно споживати 200 мкг вітаміну В9. Вагітним жінкам призначають подвійну дозу фолієвої кислоти, так як вона необхідна для нормального розвитку плоду. Вітамін B12 Цей вітамін виконує в організмі величезну кількість функцій: бере участь у кровотворних процесах і нормалізує кров’яний тиск, попереджає жирову інфільтрацію печінки, бере участь в роботі нервової системи і мозку (знижує дратівливість і покращує пам’ять, запобігає депресії і слабоумству), бере участь в реакціях утворення ДНК, необхідний для репродуктивного здоров’я чоловіків і жінок. Продукти: яловичина і свинина, лівер, курячі яйця, молюски та риба, сир і молочні продукти, бобові (сочевиця, горох), горіхи. Дорослим потрібно споживати 2-3 мкг вітаміну на добу, а ось вагітним і годуючим мамам до 4-х мкг. Вітамін B15 Відповідає за обмін кисню в клітинах, регенерує ниркову тканину і нормалізує функцію надниркових залоз і гіпофіза, знижує рівень холестерину в крові, захищає печінку від ожиріння і цирозу, має протизапальні властивості, зменшує тягу до алкоголю, знижує потребу у спиртному і запобігає похмільному синдрому. Його можна знайти в насінні рослин соняшнику, гарбуза, кунжуту, кісточках абрикосів, мигдалі, а також в коричневому рисі, пивних дріжджах, кавунах та динях, яловичої та свинячої печінки. Добова норма — 2-3 мг.
Вітамін С

Витамин С

Як називають його в народі «аскорбінка» — головний захисник від інфекцій, він відмінно зміцнює імунітет, виводить токсини. Крім того, вітамін С підвищує згортання крові, відновлює кістки і перешкоджає появі зморшок. Де шукати: капуста, обліпиха, цитрусові, шипшина, полуниця і чорна смородина, горобина, суниця, яблука, кріп, червоний перець і брюссельська капуста. В організмі вітамін С витрачається безперервно, тому добова норма для дорослої людини — до 100 мг.

Вітамін D
Вітамин Д

Вітамін D синтезується в організмі під впливом сонячних променів. У холодну і похмуру пору року рекомендується черпати цей вітамін з багатих їм продуктів. Адже він необхідний для фосфорно-кальцієвого обміну, зміцнення кісток і зубів. У поєднанні з вітамінами С і А вітамін D є відмінною профілактикою простудних захворювань і допомагає в лікуванні кон’юнктивіту. Де міститься: сардини і тунець, лосось, риб’ячий жир, молоко.



Використована література:
Prostuda.net.ua, сайт о лечении простуды,